Într-o lume în care frumusețea naturală și îngrijirea pielii sunt în centrul atenției, niacinamida a devenit un ingredient-cheie în unele produse cosmetice. Dar ce este, de fapt, niacinamida și cum contribuie ea la obținerea unui ten mai frumos? În acest articol, ne propunem să răspundem la aceste întrebări și să îți oferim, totodată, recomandări de produse pe care le poți integra în rutina zilnică de îngrijire.

Cuprins:

 1. Ce este niacinamida?
 2. Care sunt beneficiile niacinamidei pentru ten?
 3. Hidratează
 4. Are rol în diminuarea imperfecțiunilor pielii
 5. Contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire
 6. Ajută la protejarea pielii de factorii de mediu
 7. De ce este important să ai o rutină de îngrijire și cum poți integra niacinamida în aceasta?
 8. Crema regeneratoare de noapte cu niacinamidă
 9. Toner cu niacinamidă
 10. Masca facială cu niacinamidă

Ce este niacinamida?

Niacinamida este un ingredient activ în produsele de îngrijire a pielii. Aceasta este un derivat al vitaminei B3 (niacină) și are numeroase proprietăți benefice pentru piele. Rolul său în organism este semnificativ pentru sănătatea pielii, deoarece ajută la repararea barierei cutanate, îmbunătățirea texturii pielii, reducerea roșeții și hiperpigmentării și prevenirea îmbătrânirii premature a pielii [1].

Utilizarea niacinamidei în produsele cosmetice este foarte răspândită datorită beneficiilor sale. Produsele care o conțin ajută la păstrarea pielii hidratate, la îmbunătățirea texturii și elasticității pielii și la reducerea semnelor de îmbătrânire. 

Care sunt beneficiile niacinamidei pentru ten?

Niacinamida oferă beneficii multiple la nivelul tenului, iar printre cele mai importante se află [1]:

Hidratează

Niacinamida are rol în menținerea hidratării pielii, deoarece contribuie la sporirea producției de ceramide, lipide naturale ale pielii care întăresc bariera cutanată și rețin umiditatea. Prin urmare, niacinamida poate ajuta la hidratarea pielii și la reducerea deshidratării, care poate duce la aspectul tern și uscat al pielii.

Are rol în diminuarea imperfecțiunilor pielii

Niacinamida poate reduce roșeața, inflamația și hiperpigmentarea, ducând la un ten mai uniform și cu un ton mai echilibrat. De asemenea, aceasta poate ajuta la reducerea producției excesive de sebum, ceea ce poate contribui la apariția acneei și a porilor înfundați.

Contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire

Un alt beneficiu al niacinamidei este capacitatea sa de a contribui la încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii. Aceasta poate reduce apariția ridurilor și îmbunătățirea elasticității pielii, oferind un aspect mai tânăr și mai neted. Niacinamida ajută și la stimularea producției de colagen, o proteină esențială pentru menținerea fermității pielii.

Ajută la protejarea pielii de factorii de mediu

Niacinamida are proprietăți antioxidante, care pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi și la protejarea pielii împotriva daunelor cauzate de poluare și razele UV. Aceasta contribuie la prevenirea apariției ridurilor premature și a leziunilor celulare.

De ce este important să ai o rutină de îngrijire și cum poți integra niacinamida în aceasta?

Sursă foto: freepik.com

O rutină de îngrijire adecvată ajută menținerea sănătății pielii, prevenirea problemelor cutanate și îmbunătățirea aspectului general al tenului. Pielea noastră este expusă zilnic la factori de mediu, inclusiv poluare și raze UV, care pot afecta negativ sănătatea și aspectul pielii. Prin urmare, având o rutină de îngrijire regulată, putem proteja și hidrata pielea, menținându-o sănătoasă și strălucitoare.

Pentru a beneficia de proprietățile niacinamidei, o poți integra treptat în rutina zilnică de îngrijire, după etapa de curățare, pentru a asigura o absorbție optimă a ingredientului activ. Utilizează produse adecvate tipului tău de ten și respectă instrucțiunile de pe ambalaj.

Pentru maximizarea rezultatelor, este important să folosești produsele de îngrijire cu niacinamida în mod regulat și consecvent. Iată câteva exemple de astfel de produse:

Crema regeneratoare de noapte cu niacinamidă

Cremă regeneratoare de noapte cu niacinamidă VIORICA A0 este destinată tipului de ten gras, cu predispoziție la acnee și ai cărui pori sunt dilatați. Aceasta este concepută să fie aplicată înainte de culcare, astfel încât să poată acționa pe parcursul întregii nopți, pentru a regenera și repara pielea.

Produsul este creat sub control dermatologic, conține extracte din plante pure și are acțiune hidratantă. Crema cu niacinamidă este lipsită de parabeni, silicon, uleiuri minerale și de ingrediente de origine animală.

Formula acestei creme regeneratoare de noapte cu niacinamidă este lejeră și contribuie la o îngrijire adecvată a tenului gras. Printre beneficiile pe care le oferă se află:

 • hidratare și hrănire în profunzime a tenului;
 • întărirea barierei de protecție a pielii;
 • diminuează roșeața și iritația cutanată;
 • reduce aspectul dilatat al porilor și elimină luciul inestetic;
 • are acțiune antimicrobiană;
 • susține uniformizarea nuanței și a texturii tenului;
 • are rol în ameliorarea leziunilor și a îmbunătățirii aspectului semnelor postacneice;
 • ajută la stimularea procesului de reînnoire celulară.

Toner cu niacinamidă

Tonerul cu niacinamidă VIORICA A0 este un produs excelent pentru îngrijirea pielii, deoarece oferă o serie de beneficii pentru textura și aspectul tenului. Acesta este special conceput pentru tenul gras, cu pori dilatați și predispoziție la acnee. Tonerul poate fi introdus în rutina de îngrijire atât dimineața, cât și seara, fără a necesita clătire. Acest produs ajută la îmbunătățirea tenului prin faptul că are rol în echilibrarea nivelului pH-ului, diminuează porii dilatați, susține reglarea producției de sebum, întărește bariera cutanată, în timp ce hrănește corespunzător pielea. 

Utilizarea regulată pe termen lung ajută la obținerea unui ten matifiat și neted. Tonerul cu niacinamidă poate avea un efect benefic asupra ridurilor fine și semnelor de îmbătrânire. Niacinamida stimulează producția de colagen, proteina responsabilă pentru elasticitatea pielii. Prin urmare, utilizarea regulată a tonerului cu niacinamidă poate contribui la reducerea ridurilor și la obținerea unui aspect mai tânăr al tenului.

Masca facială cu niacinamidă

Masca facială cu niacinamidă ar trebui să nu lipsească din rutina de îngrijire a tenului. MASCA FACIALĂ MULTIVITAMIN se adresează tipului de ten uscat și deshidratat, tern și cu textură neuniformă. Se recomandă ca aceasta să fie utilizată o dată pe săptămână sau, în cazul în care pielea prezintă descuamări și este foarte uscată, de două sau de trei ori pe săptămână.

Această mască facială cu niacinamidă, vitaminele A, E, B5 și ulei de nuci acționează prin hrănirea în profunzime a pielii cu nutrienți esențiali, oferind beneficii semnificative, precum:

 • hidratare sporită;
 • îmbunătățirea nivelului fermității pielii și a fluxului sangvin;
 • diminuarea ridurilor;
 • emoliere;
 • încetinirea procesului de îmbătrânire celulară;
 • ajută la lupta împotriva efectelor radicalilor liberi asupra pielii;
 • susține catifelarea pielii.
 • În cazul în care te confrunți cu probleme cutanate sau nu știi cu siguranță ce tip de ten ai și cum îți poți alcătui o rutină de îngrijire corectă cu produse ce conțin niacinamidă, mergi la un consult dermatologic, pentru sfaturi și recomandări personalizate.

Sursă de referință:

1. Cherney, Kristeen. “Everything You Should Know about Niacinamide.” Healthline, Healthline Media, 28 Aug. 2018, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/niacinamide. Accessed 23 Oct. 2023.