Inestetice și printre principalele „vinovate” pentru aspectul obosit și îmbătrânit al feței, pungile de sub ochi reprezintă o problemă destul de frecvent întâlnită și care tinde să devină tot mai prezentă odată cu trecerea anilor, deși poate apărea la orice vârstă. Există mai multe posibile explicații pentru apariția acestor pungi sub ochi. Care sunt cele mai comune, dar și ce poți face pentru a evita să te confrunți cu neplăcerea reprezentată de pungile de sub ochi îți vom spune în rândurile de mai jos.
Ce sunt pungile de sub ochi?
Când vorbim despre pungi sub ochi, ne referim la acele umflături care apar sub ochi, de cele mai multe ori ca urmare a acumulării de grăsime sau lichid în zona respectivă ori din cauza pierderii tonusului muscular. Sunt ușor de recunoscut, ușoara umflare a zonei de sub ochi fiind adesea acompaniată de simptome precum piele lăsată și cearcăne.[1][2]
Deși sunt considerate o problemă strict estetică, rareori putând fi asociate cu o afecțiune medicală, acestea pot fi destul de deranjante și pot afecta semnificativ imaginea de sine a unei persoane.
De ce apar pungile de sub ochi?
Există mai multe motive pentru apariția acestora. Una dintre cele mai frecvente este înaintarea în vârstă. Odată cu trecerea anilor, țesuturile și mușchii din jurul ochilor își pierd treptat din elasticitate și fermitate, slăbesc. Acest lucru poate duce la lăsarea pielii și la repoziționarea sau „mutarea” grăsimii aflată în mod normal în zona ochilor în zona de sub aceștia. Rezultatul? Formarea pungilor sub ochi.[2]
Trebuie să ținem cont de faptul că pielea din zona ochilor este deosebit de sensibilă, mai subțire și mai delicată decât pielea din alte zone ale corpului. Acest lucru o face și mai vulnerabilă la efectele trecerii timpului și la apariția unor probleme precum lăsare pielii, apariția unor depozite de grăsime sau retenția de fluide și, în consecință, formarea pungilor sub ochi. Este și motivul pentru care primele semne ale îmbătrânirii devin adesea vizibile la nivelul ochilor[3], dar și de ce se recomandă includerea în rutina de îngrijire a tenului a unei creme de contur pentru ochi.
Tendința de a dezvolta pungi sub ochi poate fi, de asemenea, moștenită genetic. Cu alte cuvinte, dacă părinții sau bunicii tăi au avut pungi sub ochi, este posibil să ai și tu predispoziția de a le dezvolta.[1][2]
Pe lângă înaintarea în vârstă și genele moștenite de la părinți, există mai mulți factori care pot contribui și ei la apariția sau agravarea pungilor de sub ochi. Printre cei mai comuni se numără:
- lipsa somnului și oboseala (atunci când nu dormim suficient, vasele de sânge din zona ochilor se dilată, ceea ce poate duce la umflarea acestei zone);
- fumatul;
- alergiile;
- dieta necorespunzătoare (în special consum excesiv de sare, despre care se știe că favorizează retenția de apă).[1][3]
În unele cazuri, apariția acestor pungi sub ochi poate fi asociată și cu anumite afecțiuni medicale. Exemple în acest sens sunt dermatita, dermatomiozita, bolile renale sau bolile glandei tiroide.[1] De aceea, dacă prezența pungilor sub ochi este acompaniată și de alte simptome îngrijorătoare, este indicat să te adresezi unui specialist pentru a stabili cauzele exacte ale apariției acestora și pentru a primi recomandări de tratament adecvate, dacă este necesar.
Cum pot fi prevenite pungile de sub ochi?
Pentru a preveni pungile de sub ochi, este important să adoptăm un stil de viață sănătos. O alimentație echilibrată și hidratarea adecvată sunt factori cheie în menținerea sănătății pielii. Ai grijă în mod deosebit la cantitatea de sare pe care o consumi.
Consumul moderat de alcool și evitarea fumatului sunt, de asemenea, esențiale în prevenirea apariției pungilor de sub ochi.[1][2]
Un alt aspect important în prevenirea pungilor de sub ochi este menținerea unui program de somn regulat. Un somn adecvat și de calitate poate ajuta la prevenirea apariției acestora. Este recomandat să ne odihnim cel puțin 7-8 ore pe noapte.[1] Și încă ceva: dacă obișnuiești să dormi pe burtă sau pe o parte, încearcă să te obișnuiești să dormi pe spate, cu o pernă suplimentară sub cap – gravitația poate fi și ea o posibilă explicație pentru faptul că te trezești dimineața cu acele pungi deranjante sub ochi.
Utilizarea de produse cosmetice specializate poate fi, de asemenea, utilă în prevenirea pungilor de sub ochi. Există o varietate de creme și seruri disponibile pe piață care conțin ingrediente care pot ajuta la îngrijirea corespunzătoare a pielii din jurul ochilor.
Poți încerca, de exemplu, creme împotriva cearcănelor, special formulate pentru a îmbunătăți fermitatea pielii și al căror efect anti-cearcăn este dublat de cel de ameliorare a pungilor de sub ochi. Iar pentru a-ți ajuta pielea să lupte împotriva primelor semne ale îmbătrânirii, nu uita să incluzi în rutina ta de îngrijire și o cremă împotriva ridurilor pentru ochi.
Pungile de sub ochi pot apărea dintr-o varietate de motive, de la genetică până la stres sau lipsa de somn. Însă, cu o îngrijire adecvată a pielii și modificări ale stilului de viață, acestea pot fi prevenite sau cel puțin ameliorate. Nu uita însă că aceste pungi de sub ochi, oricât de neplăcute ar fi, reprezintă, de cele mai multe ori, o problemă de natură strict estetică. Dacă nu te deranjează și nu ai motive să suspectezi că ar putea indica o problemă de sănătate, nu este necesar să te îngrijoreze. Dacă însă vrei să scapi de ele, există numeroase soluții la care poți apela, inclusiv cele menționate mai sus.
Bibliografie:
- „Bags under Eyes – Symptoms and Causes”, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bags-under-eyes/symptoms-causes/syc-20369927. Accessed 24 Oct. 2023.
- „How to Get Rid of Bags under the Eyes”, American Academy of Ophthalmology, 11 July 2023, www.aao.org/eye-health/tips-prevention/bags-under-eyes. Accessed 24 Oct. 2023.
- „What Causes Puffy Eyes?”, Verywell Health, 2021, www.verywellhealth.com/what-causes-puffy-eyes-5096399. Accessed 24 Oct. 2023.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.