Un păr mătăsos, sclipitor și voluminos este un motiv de mândrie pentru orice femeie. Ferice de norocoasele care pot să-și etaleze pe deplin frumusețea podoabei capilare fără niciun efort – majoritatea doamnelor și domnițelor, totuși, recurg la coafare.

E lucru bine știut că aparatele de hair styling funcționează datorită temperaturii ridicate, fie că este vorba de aburi, jet de aer fierbinte sau contactul cu suprafețe fierbinți. Sub influența căldurii, rădăcinile capătă volum, șuvițele devin mai netede sau, din contra, iau forma buclelor. Din păcate, tocmai instrumentele create pentru a oferi un aspect frumos și îngrijit părului au și cel mai mare impact distructiv asupra lui.

De ce se întâmplă acest lucru?

„My hair is on fire”

Părul, în starea lui firească, conține apă (15%). Atunci când îl usuci, îndrepți sau ondulezi, temperatura ridicată a aparatului de coafat provoacă evaporarea acesteia. Umezeala din păr se transformă în abur, care se acumulează sub formă de bule de aer în interiorul firelor. În locul acumulării bulelor de aer, părul se rupe și „Bine ați venit, fire despicate!”

Un alt efect advers al coafării cu dispozitive fierbinți este distrugerea keratinei – o proteină care se conține în învelișul protector al părului și care este responsabilă de elasticitatea și fermitatea acestuia.

Corina Pocnea, dermatolog principal, compania „Viorica-Cosmetic”: „Integritatea keratinei depinde de nivelul de hidratare al părului. Odată ce apa s-a evaporat, sub acțiunea temperaturii ridicate structura keratinei se deteriorează. În timp, părul devine uscat, aspru, fragil, lipsit de luciu.”

Studiile arată că procesul distructiv ireversibil în interiorul firelor de păr debutează la o temperatură de peste 140°C – treapta termică de jos la majoritatea instrumentelor de coafat. La o temperatură de peste 200°C structura părului este deteriorată complet.

Sună înspăimântător, dar nu e cazul să arunci la gunoi uscătorul și placa! În continuare îți oferim un șir de recomandări care te vor ajuta să-ți menții părul sănătos și îngrijit în același timp, chiar dacă nu vrei să renunți la ritualul de aranjare.

REGULA DE AUR: Folosim produse cu protecție termică

Indiferent care este tipul, culoarea sau starea părului tău – utilizarea produselor cu protecție termică este imperioasă. Acestea îți vor vă proteja părul împotriva ruperii, degradării și deteriorării, facilitând, totodată, procesul coafării.

Cum funcționează?

Produsele pentru păr cu funcție termoprotectoare conțin substanțe care au o conductivitate termică scăzută. Asta înseamnă că învăluind părul într-o peliculă invizibilă, ele redistribuie căldura, astfel ca părul să se încălzească lent și uniform, iar apa să se evapore mai greu. Optează pentru produsele cu texturi ușoare și funcții suplimentare, cum ar fi Spray-ul 230°C Termoprotecție „Viorica Vie”. Acesta protejează nu doar împotriva deteriorării termice, dar și împotriva radiației UV, netezind și restabilind firele de păr datorită ingredientelor vegetale din compoziție.

Cum folosești Spray-ul 230°C Termoprotecție „Viorica Vie”?

✔ Aplică pe toată lungimea părului, coborând 3-5 centimetri distanţă de la rădăcini;
✔ Pulverizează de la 20-30 cm distanță, ca să eviți lipirea șuvițelor;
✔ Aplică pe părul umed înainte de uscarea cu foehnul;
✔ Dacă omiți utilizarea foehnului, aplică pe părul uscat înainte de folosirea plăcii sau a ondulatorului;
✔ Piaptănă părul după aplicarea spray-ului, pentru a te asigura că este distribuit uniform.

Descoperă cât de sănătos poate fi părul tău în pofida tratamentului termic!

Totuși, pentru a beneficia de o protecție maximă a părului, asigură-te că folosești corect inclusiv dispozitivele fierbinți:

Uscarea părului cu foehnul

Temperatura cu care este tratat părul: 70-80°C (deteriorarea reversibilă a firelor, legată de evaporarea apei)

✔ Înainte de a pune mâna pe foehn și peria rotundă, asigură-te că părul este uscat în proporţie de 80%;
✔ Încearcă să ții jetul de aer mai mult spre rădăcini și cât mai puțin spre vârfuri;
✔ Investește într-un uscător puternic: un jet mai puternic de aer reduce timpul de uscare, deci părul tău nu va fi expus la prea multă căldură;
✔ Optează pentru un model cu mai multe trepte de căldură și un buton de aer rece care te va ajuta să netezești cuticulele părului când acesta va fi uscat.

Îndreptarea părului cu placa

Temperatura cu care este tratat părul: 150-230°C (deteriorarea critică a firelor, legată de modificări structurale)

✔ Investește într-o placă de calitate (suprafață din ceramică și/sau turmalină, funcție de ionizare, trepte de reglare a temperaturii);
✔ Înainte de a pune mâna pe placă, asigură-te că părul este complet uscat;
✔ Dacă ești posesoarea unui păr moale și subțire, setează placa o temperatură până la 130°C;
✔ Dacă ești posesoarea unui păr ondulat sau de grosime medie, setează placa la o temperatură până la 150°C;
✔ Dacă ești posesoarea unui păr creț sau gros, setează placa la o temperatură de peste 150°C;
✔ Execută mișcări glisante continue – nu zăbovi cu clamele plăcii pe șuvița de păr;
✔ Treci doar o singură dată cu placa peste fiecare șuviță de păr.

Crearea buclelor cu ondulatorul

Temperatura cu care este tratat părul: 150-230°C (deteriorarea critică a firelor, legată de modificări structurale)

✔ Investește într-un ondulator de calitate (suprafață din ceramică și/sau turmalină, funcție de ionizare, cât mai multe trepte de reglare a temperaturii);
✔ Înainte de a pune mâna pe ondulator, asigură-te că părul este complet uscat;
✔ Mergi întotdeauna pe mâna celei mai mici temperaturi și crește nivelul până obții o buclă fermă.

www.viorica.md